Денонощни аптеки има предимно в големите градове
Монитор

Пускат почасови аптеки в селата

Силвия Николова - четвъртък, 06-10-2016 - 17:32

Аптеките ще могат да създават свои филиали, които ще работят почасово в селата, където хората няма от къде да си купят лекарства. Тази нова възможност се обсъжда в момента от работна група в Министерството на здравеопазването, съобщи заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков. Тя ще бъде предложена като проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените средства. Предвижда се да се даде възможност медикаментите да бъдат доставяни на възрастни хора и от пътуващи аптеки, допълни той.

Фармацевти припомниха, че сега на много места личният лекар или работещият с него фелдшер събира здравните книжки и рецептите на старците и им купува илачите от най-близки град веднъж месечно.

За да се пресече паралелният износ на лекарства пък, се обмислят мерки за затягане на контрола при вноса на медикаменти. Предстои да бъде създадена и аптечна карта, в която ще се отбелязва къде и колко аптеки има, и къде няма. Предвижда се да се отварят нощни там, където няма.

Следващата седмица със заповед на здравният министър д-р Петър Москов ще бъде обявена процедура за стартиране на обществена поръчка за лекарства, които ще се търгуват чрез т. нар. електронна платформа. Самата платформа вече е готова, каза още зам.-министър Пенков и уточни, че тя вече е изградена и се правят последните й тествания.

Въпросната платформа има за цел да предоставя възможност за движението на поръчките и доставките, които правят лечебните заведения.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.