СНИМКА WIKIMEDIA.ORG

Световната банка намали прогнозите си за ръста в еврозоната

агенция Монитор - сряда, 11-01-2017 - 08:54

Световната банка понижи прогнозите си с по 0,1% за ръста на БВП в еврозоната за 2017 и 2018 г. до ниво съответно 1,5% и 1,4%, се казва в доклада „Глобални икономически перспективи” на Групата на СБ, цитиран от „Прайм”.

Прави се и прогноза за 2019 г. и тя е за ръст, колкото и за предходната – 1,4 на сто.

Ръстовете на икономиката в еврозоната се забави от 2% в 2015 г. до 1,6% в 2016 г., заради намаляването на вътрешното търсене и износа, се казва още в доклада.

СБ отбелязва и политическата неопределеност в някои страни от еврозоната, особено в периферията, където и без това инвестициите са по-малко. Доверието обаче във валутния съюз се е оказало устойчиво и след решението на Острова да излезе от ЕС, се подчертава в документа на финансовата институция. Все пак напускането на Общността от Великобритания ще оказва натиск върху ръста на икономиката на еврозоната в по-малка степен, отколкото на самото Обединено кралство.

Според експертите на СБ поскъпването на петрола ще се отрази на ръста на реалните доходи и на потреблението в света.

От финансовата институция изразяват опасения, че по-ниският ръст в еврозоната ще окаже влияние на икономиките на развиващите се страни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.