„Прас прес“ в акция „Да разлаем кучетата“

агенция Монитор - сряда, 08-03-2017 - 19:29

Тенденцията, наречена фалшиви новини (fake news), е пропагандното оръжие за манипулиране на обществото, изобретено от медийните пипала на магната Джордж Сорос и употребявано в угода на интересите му по цял свят. Стартираме кампания, в която изобличаваме фалшивите новини, които слугите на Сорос у нас и по света публикуват с цел обслужване на конкретни олигархични интереси.

„Ако няма война, ще си направим. Ако няма враг, ще си измислим“. Това редяха героите на емблематичния за специалистите по манипулация на обществото филм „Да разлаем кучетата“. Последователите им от „Прас прес“ явно не само са превъртали лентата десетки пъти, а са решили да дадат и своя дан в теорията на манипулацията, завъртайки във „Фейсбук“ филмче как гладни за карикатурите им читатели уж се избиват за вестника им, тикайки им двулевки насред „Витоша“. Филмчето е направено по всички елементи на пропагандата, но повдига няколко въпроса, като този защо и как на уж спонтанното събитие са се озовали журналисти, чийто брой е горе-долу толкова голям, колкото и на биещите се читатели, е най-маловажният. Далеч по-любопитно е реални ли са подобни батални сцени при положение, че проверка по реповете показа, че вестникът е наличен по не една и две сергии (дори публикувахме снимки) и бой за него очевидно няма. Или по-скоро целта на авторите на тази поредна проява на Фабриката за фалшиви новини е да изкара интереса към „Прас прес“ подобен на този към „Демокрация“ от първите години на прехода. Само че вторият стартира като продукт на ентусиасти, докато първият е ни повече, ни по-малко продукт на грантаджии. И колкото и да се пробват да копират кадрите от зората на демокрацията с надеждата, че може да поведат хората за носа като героите от фирма „Да разлаем кучетата“, авторите на тази поредна минипулация са обречени на провал.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.