Най-високото превишение от нормите е регистрирано при броколите, и десертното грозде.
PIXABAY.COM
НАЙ-РИСКОВИ БРОКОЛИТЕ И ДЕСЕРТНОТО ГРОЗДЕ

Над 97% от храните в ЕС чисти от пестициди

Агенция Монитор - четвъртък, 20-04-2017 - 15:43

Над 97% от храните в ЕС са чисти от пестициди. Това показва публикуваният доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA).

Общо 99,3 на сто от пробите на биологични храни са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки. "В сравнение с общите резултати за други храни степента на максимално допустимите количества на остатъци от пестициди и на остатъчните количества са значително по-ниски в пробите на биологичните храни - 0,7 на сто срещу 2,9 на сто за конвенционалните храни.

През 2015 г. в страните, които обхваща докладът, са взети 84 341 проби за 774 използвани от фермерите пестицида. Голяма част от пробите са на храни от страните-членки на ЕС, Исландия и Норвегия. Изследвани са дори и продукти, внесени от трети страни.

Пробите за храни за пеленачета и малки деца също са били без пестициди или с остатъци, които са били в допустимите рамки от 96,5%.

По време на изследването са били проверени патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца. Най-високото превишение от нормите е регистрирано при броколите, следвани от десертното грозде. Редки превишения са били регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.