Снимки: Audi AG

Audi тръгва към Луната

Агенция Монитор - вторник, 06-12-2016 - 11:47

През 2015 г., Audi започна партньорство с германския екип от учени Part-Time Scientists, който да помогне за разработването на Audi lunar Quattro, безпилотния лунен роувър за надпреварата до Луната Google Lunar X-Prize.

 

Най-новата интерпретация на роувъра и апарата за кацане са подложени на продължително тестване преди планираното посещение в края на следващата година до мястото където е кацнала на мисията Аполо 17.

 

Lunar Quattro използва e-tron технологията на Audi, осигуряваща интелигентно задвижващи всички колела, която според Audi има редица значителни подобрения.

 

Роувъра вече е с 8 кг по-лек, като теглото му вече е 30 кг благодарение на „оптималната комбинация на материали” и използването на 3D печат за производството на алуминиевите части.Lunar Quattro вече бе подложен на серия от тестове, включително и в симулиращата слънцето камера на Audi, която осигурява екстремни температурни условия, характерни за лунната повърхност. Апарата за кацане ALINA, който ще достави два Quattro роувъра на Луната, е планирано да бъдат подложи на стрес тестове, както и пълна симулация мисията в Близкия Изток в началото на 2017.Audi и Part-Time Scientists ще определят ракетата, която да отведе мисията до областта Taurus Littrow на Луната в края на следващата година. Роувърите ще проучат мястото, където е кацнал Аполон 17 и оставения от астронавтите през 1972 г пилотиран луноход и с помощта на четири камери ще изпратят 3D и 360 градусово изображение.

 

Колко близо поувърите Audi lunar Quattro ще стигнат до мястото на кацане е под въпрос, тъй като САЩ се отнася към всички обекти на Аполо кацнали на Луната, като към исторически паметници с ограничен достъп. Apollo 17 е особено чувствителна тема и НАСА държи, всички бъдещи мисии да не се приближават на повече от 2 км. Audi казва, че ще извърши и научни експерименти на НАСА, ЕКА и Wikipedia.Състояща се от 16 отбора от Бразилия, Канада, Чили, Унгария, Япония, Израел, Италия, Малайзия и САЩ, Google Lunar XPrize е надпревара за $ 30.000.000 насърчаваща създаването на нови космически технологии от частни групи за изграждането, изстрелването и кацането на роботизиран роувър на повърхността на Луната от декември 2017 г.

Роувъра трябва да измине поне 500 м и да прави изображения с висока разделителна способност.

Съставеният през 2008 г. от Робърт Бьоме в Берлин и състоящ се от 35 инженери от цял свят отбор, Part-Time Scientists е единственият немски отбор участващ в надпреварата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.