Вглъбяването в качеството на храните увеличило броя на младите със здравни проблеми

Агенция Монитор - неделя, 01-10-2017 - 14:28

Заради вглъбяването в качеството на храните нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми. Това отчете проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

„Напоследък се наблюдава тенденция средностатистическият, интелигентен и образован българин да се храни все по-здравословно и да подбира храните си по качество и според материалния си статус. Но заедно с това се наблюдават и залитания във всякакви посоки, в това число и подражание на различни кумири и модели от екрана и гладуващи и съзнателно подлагащи се на сериозни рестрикции. В тази посока има поява на нарастващ относителен дял на хранителните разстройства сред образованите млади лица, които заради вглъбяването в качеството на храните стигат до сериозни здравни проблеми“, каза тя пред "Фокус".
Проф. Байкова обясни, че другата група хора са в срещуположната крайност – онези, които са на прага на оцеляването и които по социални причини и недостиг на средства се хранят ограничено, купувайки т.нар. имитиращи продукти. „Наблюдава се и една положителна статистика, свързана с овладяването на свръх теглото и затлъстяването, което най-после бележи прогрес сред децата, юношите и младите хора. При последните изследвания в България се забелязва лек спад, но все пак на този етап той все още не е много значим“, каза тя.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.