Наш сънародник постави на дома си билборд с имената на жертвите от Босилеградския погром

Северина Иванова - вторник, 06-06-2017 - 13:17

Наш сънародник постави билборд на дома си с имената на жертвите от Босилеградския погром. Това е небезизвестния Димитър Димитров - Треперски, който е член на Главния съвет на Демократичния съюз на българите. „Винаги яростно и с цената на всичко е отстоявал българската си национална принадлежност. Не веднъж или два пъти е поставял българското знаме на дома си, лика на Левски и какво ли още не. Двамата му синове, Александър и Бойчо Димитрови също са активни в българското движение в Западните покрайнини“, разказва председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

По негови думи слагането на билборда с имената на жертвите на балкона на къщата му е вид протест и съпротива след „арестуването“ на паметната плоча без протокол от страна на полицията. „Плочата не е върната и до днес от полицията. Разгневиха се, че я поставихме и направиха всичко възможно да я махнат. Дори днес /вторник/ председателят на Демократичният съюз Драголюб Иванчов е получил призовка да дава показания в полицията“, разказват още наши сънародници.

„Самата плоча е най-малкият проблем, нищо че струва 500 лева. Тя просто е симптом на сръбската политика и на отношението на държавите към българското малцинство.

Българското малцинство се топи и изчезва все повече. Очевидно това е и целта - времето да си свърши работата...“, обясняват още българите от Западните покрайнини.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.