По искане на прокуратурата

МВР с екшън план срещу гонките до 10 дни

Агенция Монитор - петък, 23-10-2015 - 15:31

Прокуратурата разпореди на МВР да вземе мерки срещу гонките. От ведомството на Румяна Бъчварова имат 10 дни да набележат конкретни стъпки, с които да ограничат незаконните състезания. За целта от ВАП са посочили и конкретни насоки, в които МВР трябва да предприеме промени. Първата задача на вътрешното министерство е да установи къде в страната се провеждат гонки и кои са участниците в тях. На всички нарушителите трябва да бъдат съставени актове, смятат от ВАП. Освен това от МВР трябва да предприемат мерки, които да доведат до спад на катастрофите. „В едномесечен срок трябва да има данни за резултатите от предприетите действия“, се казва в съобщение на прокуратурата.

ВАП припомня, че още през 2009 година е възложила на окръжните прокуратури и областните дирекции на МВР да установят къде в страната се провеждат гонки. Проверките тогава са показали, че местата за незаконни състезания са били 59, а участниците – 172-ма души. Полицията е съставила 147 акта и 92 предупреждения.

„За предотвратяване на установените нарушения са изготвени предложения за промяна на хоризонталната и вертикална маркировка, поставяне на допълнителни пътни знаци и препятствия, с оглед на ограничаване на скоростта на движение в участъците, на които е установено, че се провеждат нерегламентирани състезания.“, уточняват от прокуратурата. Заради увеличение на инциденти, причинени след гонки, в началото на октомври междуведомствена комисия излезе с предложение за криминализиране на незаконните състезания. То предвижда участниците в гонки да бъдат лишавани от свобода между 1 година и 6 години.