Водят ги до Копривщица и Рилския манастир

София привлича туристи с еднодневни турове

МАРИЯ НИНОВА - вторник, 10-10-2017 - 17:33

Правят ретро кръчми, прокарват нови екопътеки на Витоша

В София да бъдат разкрити еднодневни турове до близки населени места като Копривщица и Рилския манастир. Това е заложено в стратегия за развитие на града като туристическа дестинация до 2030 година. Документът предстои да бъде гласуван в четвъртък от Столичния общински съвет. Вносителите на доклада зам.-кметът по култура Тодор Чобанов и председателят на транспортната комисия към СОС Екатерина Йорданова предлагат да бъдат открити и

 

популяризирани заведения

 

в които да се пресъздава духът на градската култура от първата половина на ХХ век. „Целта на изпълнението на стратегията е София да се превърне в атрактивна, разпознаваема и модерна дестинация, конкурираща се с другите европейски столици“, обясни за „Монитор“ Йорданова. По думите й в момента София е с най-висок потенциал за развитие на културно-познавателния, събитийния и деловия туризъм, следвани от младежки и развлекателен.

За привличане на туристи се обмисля и изграждане на нови екопътеки на Витоша, както и възстановяване на сегашните. За по-малките гости на града пък се предвиждат ежегодни детски програми, инициативи и творчески конкурси.

В документа е заложено и развитие на

 

туристически сайт

 

от който посетителите и гостите на града ще получават информация за културни и природни забележителности, както и данни за хотели и заведения за хранене.

В стратегията се припомня, че столицата се нарежда след морските градове Бургас и Варна по приходи от нощувки, като за 2016 година те възлизат на 130 млн. лв. Освен от бюджета на общината и събирането на данъци, за да превърнат в реалност идеите си, от „Московска“ 33 ще търсят финансиране и от още източници - европейски програми, дарения, публично-частни партньорства и други. Ако стратегията бъде приета, в 30-дневен срок трябва да бъде представен пред общинарите и годишен план за действие.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.