Мая Манолова се срещна с жителите на Генерал Тошево

Омбудсманът готви законови промени заради дупченето за газ в Добруджа

Ива Димитрова - вторник, 14-11-2017 - 15:10

Мая Манолова започва да подготвя промени в законодателството в защита на протестиращите срещу добива на газ в Добруджа. Това стана ясно след двучасовата среща на омбудсмана с граждани в една от залите на Община Генерал Тошево. Манолова посети добруджанската община по покана на Инициативния комитет срещу добива на газ в Добруджа. С нея пристигна и зам.-министърът на околната среда и водите, Красимир Живков.

Една от промените, за която ще настоява омбудсманът, е промяна в Закона за опазване на земеделските земи и това да гарантира, че плодородни земеделски земи, не само в Добруджа, а и в цялата страна, няма да бъдат обект на проучвания за находища на различни подземни богатства. Това да е написано в закон, да е правило, което да се спазва от всички, отсече Манолова.

В предварителен разговор с Инициативния комитет, омбудсманът е получила писмени материали, в които са изложени всички притеснения на хората, като се започне от далечната 2003 г., откогато, според Инициативния комитет, е нарушена процедурата и има пропуски по удължаване на срока за правото на проучвания с 3 години на „Бешкиргеология”, която точно в този период преотстъпва това право на „Русгеоком БГ”, тогава АД, с капитал едва 50 000 лв., без „Русгеоком БГ” да отговаря на нито едно условие.

Изглежда, че докладът по ОВОС не е убедил хората, че добивът на газ в Генерал Тошево е безопасен и че няма да навреди на земята, почвата, водата, въздуха, че няма да попречи на земеделието и пчеларството, каза още Манолова и повярва на твърденията им, че в региона не са правени никакви екологични проучвания. Според протестиращите, съществува опасност 4 800 куб. м въглеродни диоксиди да бъдат изхвърлени в атмосферата. А и въпросът за начините за добива на газа – конвенционални или неконвенционални, все още „виси във въздуха”, смята Манолова. Според хората в залата, омбудсманът е повярвала на страховете им е застанала зад тях.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.