Опашки за БГ винетки затапиха Дунав мост

Агенция Монитор - вторник, 14-02-2017 - 16:53

Опашки за БГ винетки затапиха Дунав мост край Русе. От 1 февруари 2017 година има промени в закона за движение по пътищата, според които всеки, който влиза в България, трябва да си закупи веднага винетка на граничния пункт, освен ако не живее в Русе. Местата, от които шофьорите могат да си набавят заветния документ на ГКПП „Дунав мост” са твърде ограничени. 

Румъния инициира във вторник специална среща на губернатори и институции в Гюргево, заради повод продължаващото струпване на автомобили от двете страни на Дунав мост. Това бе и вторият преден разговор между управниците, само в рамките на 10 дни, съобщиха от областна управа – Русе.

По време на срещата за пореден път са били коментирани причините за намалената пропускателна способност през мостовото съоръжение и обсъдени предприетите до момента мерки и допълнителни такива, с цел недопускане на по-големи опашки от автомобили от българска и румънска страна. Като евентуални мерки за решаване на проблема са били набелязани оптимизиране и намаляване на времето за смяна на работещите екипи, както и подобряване на организацията по продажбата на винетни стикери при влизане на територията на РБългария.

Обсъжда се и постигане на реципрочност на влизащите и излизащи автомобили при екстремални условия или извънредни ситуации. Очаква се споразумението да бъде финализирано в края на седмицата с подписването на двустранен протокол. Подчертана бе необходимостта от предприемане на законодателни промени за въвеждане на електронна винетка система и възможност за закупуване на винетки по електронен път и чрез SMS, както и създаване на технически възможности за контрол.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.