Печатат над 7,5 млн. бюлетини за вота

Агенция Монитор - неделя, 19-02-2017 - 18:27

Точно 7 542 952 бюлетини ще бъдат отпечатани за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Това става ясно от поканата, която ЦИК е изпратила до печатницата на БНБ за извършване на услугата. По закон бюлетините са със статут на ценни книжа и единствено централната банка има право да ги изработи. Броят им е определен на база всички избиратели, които имат право да пуснат бюлетина в страната. Според предварителните данни на ГРАО гласоподавателите са 6 857 229. Винаги обаче се отпечатват 10% повече бюлетини, отколкото са хората с право да отидат до урните, за да има резерва за евентуални грешки или повреди. Избирателите по закон имат право да сменят веднъж вота си, ако преценят, че са се объркали при първоначалното поставяне на „Х“ или „V”.

Отделно ще бъдат отпечатани и още бюлетини за вота в чужбина. Техният брой обаче предстои да се определи след 7 март, когато изтича крайният срок за определяне на секциите в чужбина.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.