Според нова тарифа на БНБ

Уедряват ни безплатно стотинки до 200 лева (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - четвъртък, 05-04-2018 - 13:18

Сменяме банкноти до хилядарка без допълнителна такса

 

Българската народна банка (БНБ) вече ще ни уедрява безплатно стотинки до 200 лева. Досега централната банка е давала банкноти срещу стотинки без да взима такса, ако монетите са били до стотарка. Това сочи новата тарифа за таксите, които БНБ ще събира за обслужване на клиенти с банкноти и монети от 10 април, съобщи пресцентърът на банковия регулатор. Досегашният ценоразпис беше в сила от 7 декември 2015 г.

Банката ще ни взима и 1,3% такса, ако дадем монети разделени по номинал на стойност над 200 лева, но не по-малко от 1 лев. В момента допълнително плащаме, ако събраните стотинки в касичката, които искаме да обърнем, надхвърлят 100 лева.

Както „Монитор“ писа, през 2016 г. българите са обменили колосалната сума от близо 24 милиона лева - 23 965 606 лева, т.е. от жълти стотинки в банкноти, така и от банкноти в монети.

Общият брой на обслужените клиенти пък е 31 317. Това означава, че всеки един от тях е обменил средно по 765,26 лева. Ако обаче разделим сумата на дванадесет месеца, излиза, че месечно разменяме приблизително по 2 млн. лева.

Ако пък сме решили, че искаме да разменим книжни пари за монети, както правят повечето от търговците, за да имат стотинки за връщане, ще бъдем освободени от такса, ако сумата е до хилядарка. За суми над 1000 лева, таксата е 0,3 на сто върху разликата, но не по-малко от 50 стотинки.

Когато парите не са разделени по купюри таксата на БНБ е 0,5% върху цялата сума, но не по-малко от 1 лев.

Няма да бъдем таксувани, ако искаме да заменим евробанкноти с равностойност до 1000 лева. Но ако европейската валута надхвърля хилядарка, то ще трябва да платим 0,5 на сто върху разликата над 1000 лева, но не по-малко от 5 лева.

На касите на Централната банка и в касовия център можем да заменим и повредени пари, които по някаква случайност са попаднали в ръцете ни или ние без да искаме сме надраскали или скъсали. За подобна услуга от БНБ няма да ни вземат такса.

Според последно изнесените данни от централния трезор към края на миналата година парите в обращение у нас достигат 15,7 млрд. лева. Банкнотите са на стойност 15,3 млрд. лева, а стотинките – 362 хил. лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.