Нови терапии няма да се плащат през 2018 г.
Yandex
Заради мораториума

НЗОК няма да плаща новите лекарства за рак и множествена склероза

Монитор - четвъртък, 07-12-2017 - 16:02

Националната здравноосигурителна каса няма да реимбурсира на 100 % или частично нови медикаменти за няколко вида рак, множествена склероза, сарком и някои други, по-рядко срещани, но твърде неприятни заболявания. Това съобщиха от Асоциацията на научните фармацевтични производители в България.

Ограничението, което ще влезе в сила от догодина, е в резултат на мораториума, приет от Народното събрание.

Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за НЗОК, заяви директорът на асоциацията Деян Денев.

Мораториумът засяга нови лекарства, които са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарства преди средно 3 години. Медикаментите са достъпни за пациентите в средно 15 държави от ЕС, като се заплащат от обществени фондове.

Терапиите са препоръчани за реинбурсиране заради доказателства за терапевтичната полза от тях, и подобряват качеството му или намаляват усложненията от основното заболяване.

В определени случаи липсва алтернатива за лечение на заболяването или предложените алтернативи са по-евтини. За засегнатите терапии са сключени или предстои сключване на договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия, уточняват от асоциацията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.