Снимки: Semcon

Автомобилите стават автономни още от производствената линия

Агенция Монитор - понеделник, 18-09-2017 - 14:07

Самоуправляващите се автомобили не са вече новост, но какво да кажем за самодоставящите се автомобили? Това е въпросът, на който шведската технологична компания Semcon се опитва да отговори с проекта Born to Drive. Компанията използва нов софтуер, който вгражда в съществуващите автомобили и ги превръща в самоуправляващи, които могат да се движат от монтажната линия през транспортната верига без водач.

Когато си купува нова кола, човек изпитва удоволствие, когато седне зад волана и знае, че е първият човек, който някога я е управлявал. С изключение на човека, който я е подкарал от производствената линия,  този който я е качил на камиона, и този, който я е свалил от камиона. И…

Общо около 25 човека са карали автомобила от производствената линия до автосалона, преди клиента да е „първи”. При производството на 80 милиона автомобила годишно, това са много хора, които управляват много коли, което струва много пари.

Все още в прототипен етап, Born to Drive увеличава спомагащите управлението системи и сензори, намиращи се в съвременните автомобили, без допълнителен хардуер, като начин да се намали необходимостта автомобила да бъде задвижвана ръчно, след като напусне фабриката. Понастоящем софтуерът може да насочва автомобили от производствената линия към събирателна точка, но целта е скоро да може да се справя с по-сложни маневри, докато контролира и проследява цялата логистика на превозните средства. Компанията казва, че дори ще може да се разбере дали резервоарът за гориво се нуждае от презареждане.


Born to Drive е съвместен проект между технологични компании, правителствени агенции, производители на компоненти и Volvo Cars, като Semcon има цялостна техническа отговорност за разработването на алгоритми за управление и местоположението на превозните средства и комуникацията им с пътния трафик.

„Това, което прави Born to Drive уникално, е, че това е изцяло софтуерно решение”, казва Йохан Исаксън, мениджър на проекта Born to Drive. „Това прави системата рентабилна и адаптируема. Тъй като вече има работещ прототип, системата може да се реализира до няколко години.”

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.