Закъсала болница продава имот за над 5 млн. лв.

Христо Христов - вторник, 23-02-2016 - 16:35

Имот, оценен за 5 191 630 лв възнамерява да обяви за публична продан УМБАЛ „Проф. С-р Стоян Киркович“ АД - Стара Загора, става ясно от публично оповестения дневен ред на извъредно общо събрание на акционерите.

Събранието е насрочено за 22 март, на него трябва да се вземе решение използваната и в момента за нуждите на акушеро-гинекологичния комплекс имот в същинския център на областния град да бъде изкаран на тезгяха.

Сградата е строена в средата на миналия ХХ век , на няколко пъти е била преустройвана и надграждана. В нея са настанени клиниката по акушерство и гинекология и отделението по неанатология. През годините сградата на няколко пъти е била изкъртвана до тухла заради появили се вътреболнични инфекции, припомнят дългогодишни специалисти .

За прехвърлянето на дейносттите в основната сграда на университетската болница са осигурени близо 3 млн лв, прехвърлянето ще става поетапно.

При успешен финал на търга най-вероятно постъпилите средства ще отидат за погасяване на задълженията на здравното заведение, които надвърлят 20 млн лв. При идването си в Стара Загора миналата седмица здравният министър д-р Петър Москов заяви, че за изминалата една година от смяната на мениджърския екип болницата е била финансово стабилизирана.

С около 5 млн лв са намалели задълженията, по думите на изпълнителния директор доц. Йовчо Йовчев.Съдружници в акционерното дружество са държавата и 10 от общините в областта, но техните дялове са под 20 на сто и на практика гласовете на общинските представители няма да повлияят за вземане на решението.

Неофициално се смята, че вече има намерен купувач на сградата, който възнамерява да я превърне в петзвезден хотел.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.