Снимка: Бойко Кичуков
Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма:

Похарчили сме 350 милиона лева за пътувания по празниците

Яна Йорданова - вторник, 05-01-2016 - 21:21

6000 българи са предпочели екзотични дестинации У нас най-търсени са били тридневните пакети, а в чужбина - едноседмичните. Очакваме 1,2 милиона чужденци да влязат в страната за сезона. През последните години има ръст на посещенията от Турция в зимните ни курорти.

Визитка:

Работи в сферата на туризма повече от 30 години
Завършил е Техническия университет в София и УНСС
През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др.
Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българска асоциация на туристическите агенции, Българска асоциация за екотуризъм
До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

 

 

- Г-н Драганов, кажете каква е равносметката от изминалите празници? Къде предпочете българинът да почива на Коледа и Нова година?

- Общо взето очакванията ни се изпълниха. 340 000 са били пътуванията на гражданите по Коледа и около 270 000 - по Нова година. В същото време 240 хиляди сънародници са предпочели да празнуват извън страната. През този период България е била посетена от 110 000 чужденци. Знаете, че традиционно Коледа е семеен празник и хората са пътували по родните си места. Нова година пък предпочитаме да празнуваме с приятели навън.

- Кои са предпочитаните курорти?

- Голяма част от хората предпочетоха хотелите, които предлагат балнео, спа и уелнес услуги. Става дума за Велинград, Хисаря, Сандански, Девин, Поморие и др. От планинските курорти пък най-търсени бяха Боровец, Пампорово, Банско, но и Чепеларе, Добринище, Бяла черква, Берковица.

- Как стоят нещата в сравнение с миналата година обаче? Отчитате ли успех?

- В сравнение с предишната година мога да кажа, че бяха реализирани изключително интензивни пътувания. Това е както заради дългите уикенди по Коледа и Нова година, но и заради хубавото време, на което се радвахме. Зимните курорти бяха подготвени да посрещнат туристите. Но тук искам да отбележа и нещо негативно като отношение към гостите в София - оказа се, че много от тях бяха санкционирани на 2 януари за неправилно паркиране, въпреки че все още бяха празнични дни. Това не се е случвало в нито една европейска столица. А тогава беше и пренасянето на мощите на св. Серафим и колите на много хора бяха закопчани.

- Може ли да кажете какви пари сме похарчили за почивка? Какви пакети предпочитат българите?

- Средствата, които се харчат за почивка в България, бяха в рамките на 350 лева. Най-търсени са тридневните пакети. В чужбина средната цена е 780 лева за пътуване, като там става дума предимно за едноседмични почивки. Общо за празниците са похарчени около 350 милиона лева, като това включва и пътуванията и в чужбина.

- А към какви дестинации се ориентира българинът?

- Българинът се ориентира най-вече към близките дестинации. Става дума за Гърция, Турция, Румъния, Сърбия. Също така имаше значителни пътувания и в Германия, Испания, Италия, където много българи предпочетоха да празнуват със семействата си.

- Има ли и такива обаче, които празнуваха на по-екзотични дестинации?

- Около 6 хиляди българи са пътували на такива места - Индонезия, Тайланд, Дубай, Куба. В това число са и тези, които са били на посещения в български дипломатически представителства в чужбина и търговски представителства на фирми, които има в различни страни.

- Как обаче се развива зимният ни туризъм? Оказа се, че някои българи са посрещнали Нова година в планинските ни курорти без вода и то няколко дни. Няма ли опасност това да отблъсне почиващите?

- Наистина в различни моменти от новогодишните празници е имало проблеми с електрозахранването, особено след започването на обилните снеговалежи. Но като цяло проблеми, свързани с електроснабдяване и водоснабдяване, се смятат за форсмажорно обстоятелство по смисъла на договора между туристите и хотела. Според нас това не пречи толкова на провеждането на туристическите мероприятия и се приема нормално от почиващите.

- Но нали се сещате, че три дни без вода на курорт съвсем не е най-мечтаната почивка?

- Става дума за инцидентни неща и те засягат малък брой туристи. Също така всеки има право на компенсация. Дори що се отнася до блокираните на лифта във Витоша туристи. Така че всеки може да предяви претенции и да поиска възстановяване на щетите. От тази гледна точка е важно да се преразгледат дали действат добре гаранциите. Ние много пъти сме говорили за необходимостта от създаването от Гаранционен фонд, който да реагира при случаи на ощетяване на туристите.

- Как оценявате тазгодишните оферти на хотелиерите? Можем ли да кажем, че са достъпни или по-скоро цените са солени за повечето българи?

- Според мен са изключителна силна конкуренция по отношение на предлагането. Прави впечатление, че около 38% от българите са повторили пътуванията си там, където са били през миналата година. Дори в най-добрите ни хотели още отсега са направени заявки за следващата зима. А местата в спа и уелнес хотелите бяха изчерпани още от ноември. Така че имаме предварителни заявки и говорим за едни стабилни отношения между клиента и хотелиерите. Ако има изненади, то те ще са повече при тези, които обичат да експериментират и да сменят дестинациите. Тези хора обикновено не търсят съвети от познати и разглеждат оферти в последния момент, което е малко рисково.

- Оптимист ли сте за сезона?

- Очакваме за целия период около 1,2 милиона чужденци да влязат в страната. Толкова бяха миналата година. И тези хора не ползват главно ски, а балнеохотелите. През уикендите е трудно да се намерят места в добрите спахотели, да речем. В последните години имаме изключително голям интерес и към различни културни събития,които се провеждат у нас. Наблюдаваме и че съвременните изкуства също привличат все повече гости. Има и много европейски програми, които спонсорират културата и изкуствата.

- От кои страни има ръст на посещенията у нас?

- През последните години има ръст на посещенията от Турция. Тези граждани припознават нашите зимни курорти. Имаме и много посещения от Израел, особено тази година, заради изгодния обменен курс между английската лира и еврото. България е много атрактивна за Великобритания и Ирландия. Имаме почти удвояване на заявките за полети през зимния сезон. Ако съдим по броя полети от Турция и Великобритания, можем да очакваме увеличение от 5-7% на брой туристи за целия зимен сезон.

- Тази година предстоят няколко по-дълги почивки. Има ли записвания отсега, да речем за март или великденските празници?

- Когато говорим за предварителни почивки, те са свързани главно със зимните празници и ученическите ваканции, както и лятото - юли-август. За тези периоди вече има предплатени заявки. Това важи и ако има интересни събития като концертът на Роби Уилямс в Бургас и тези дати са обявени предварително. Тогава също има предварителни резервации.