Снимки: Newcastle University

Виртуална реалност помага на децата аутисти

Агенция Монитор - сряда, 15-02-2017 - 12:47

Често деца с аутизъм имат фобии. За съжаление, тези страхове може понякога да са толкова тежки, че децата трябва да избягва напълно нормални ситуации, като например качването в автобус или влизането в магазин. Сравнително ново, потапящо в действителността лечение, показва обещаващи резултати за справяне с проблема.

Известно като Синя стая (Blue Room), системата е разработена от великобританския Newcastle University и технилогичната компания Third Eye Technologies. Въпреки, че е в експериментална форма през последните няколко години, системата сега е достъпна за пациентите посредством Националната здравна служба на Великобритания.Начина на работа на системата е следния. Детето и психолога сядат заедно в малка стая, на чиито стени се проектира анимация на виртуална реалност. Това потапя детето в 360-градусов интерактивен дисплей, без нуждата да се използва устройство за VR, което децата аутисти често не искат да използват.

Използвайки Ipad, за да контролира действията психологът направлява детето чрез симулация на преживявания, които те намират за стресиращи, помагайки им да контролират своето безпокойство, като правят дихателни упражнения. Родителите на детето наблюдават на живо видео, за да видят какви стратегии за справяне се използват.

 Тъй като детето привиква със ситуациите, сложността и нивата шумове в симулациите могат да бъдат постепенно увеличени, докато достигнат тези на реалния свят.

През 2014 проучване на технологията е установило, че лечението Синя стая (Blue Room) позволява на осем от девет деца да преодолеят страховете си, като някои от тях не се страхуват от дадена ситуация в продължение на  година. В момента е в процес, по-голям клинично изследване.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.