Калин Калпакчиев

Грантаджиите в Темида искат да крият банковите си сметки

Агенция Монитор - четвъртък, 21-09-2017 - 16:57

Лозан Панов и аверите му пробваха да блокират проверките за имането на магистратите

Членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Соня Найденова пробваха да прокарат през пленума на съвета решение да се препоръча на Инспектората на ВСС първо да иска от магистратите съгласие за разкриване на банковата тайна и ако те не дадат, тогава да иска от съда разкриването й. По време на обсъждането на внесената от тях допълнителна точка на заседанието на пленума на ВСС стана ясно, че това всъщност е предложение на Съюза на съдиите.

„Защо се проверяват абсолютно всички банкови сметки на магистратите и на техните роднини, а не избирателно или при данни за риск?“, попита Калпакчиев и повтори позицията си, че предварително трябва да се иска съгласието на проверяваните. „Мисля, че голяма част от колегите ще дадат своето съгласие, ако бъдат питани“, не пропусна да го подкрепи председателят на ВКС Лозан Панов.

„Категорично не съм съгласна с предложения проект (на Калпакчиев и Найденова – б.р.) да се търси съгласието на проверяваните за разкриване на банковата тайна. Не смятам, че ВСС има компетенции да се намесва в работата на друг независим орган, какъвто е Инспекторатът на ВСС“, заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Според ЗСВ три месеца след подаването на имуществените декларации от съдиите и прокурорите ИВСС трябва да провери дали заявеното в тях съответства на реалното им финансово състояние.

„Разкриването на банковите тайни е необходимо, без тези сведения не може да се направи проверката за съответствие, както изисква законът. 4300 са съдиите и прокурорите, заедно със съпрузите и лицата, с които живеят на съпружески начала, и децата им общата цифра е 10 800 души. Всяка седмица внасяме в съда между 400 и 600 иска за разкриване на банкова тайна. Тези дела натовариха районните съдилища, но те се разглеждат от дежурни съдии. Чл. 175 от ЗСВ предвижда ИВСС да получи информация чрез разкриване на банкова тайна“, обясни Точкова. „ИВСС може да иска разкриване на банкова тайна. Госпожо Точкова, това може да стане по два начина – доброволно и принудително. Защо само принудително? Защо проверявате всички? Защо така тълкувате закона?“, продължи да упорства Калпакчиев. „Не съм съгласна с прочита ви на закона. Според нас единственият способ за падане на банковата тайна е чрез разкриване на тези сведения чрез съдебна процедура. Ние трябва да си изпълним задълженията както трябва.

Няма как да проверим декларираното с наличното в банковите сметки без падането на банковата тайна“, отвърна Точкова. Тя призова кадровиците на Темида да не се поддават на провокации от свои колеги. „Ако целта е да се хвърля кал върху работата на ИВСС и да се сочат несъществуващи проблеми преди предстоящата мисия на ЕК, е абсолютно недопустима атака. Категорично не съм съгласна да се дискредитира работата на ИВСС“, заяви Точкова.

С 9 гласа „за“ и 9 „против“ решение на ВСС по предложението на Калпакчиев и Найденова не бе взето.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.