Кметът ще уважи молба за напускане на главния архитект Петър Диков

Фандъкова отново се доверява на старите си заместници

ЦВЕТЕЛИНА СТАФАНОВА - сряда, 18-11-2015 - 15:23

Кмет на София Йорданка Фандъкова отново ще работи със старите си заместници през следващите четири години. Единствената промяна ще е в здравеопазването, но тя ще е защото Антоанета Пейчева е подала молба за напускане по лично желание. Длъжността й временно ще поеме финансист №1 на общината Дончо Барбалов, които пак е получил доверие от Фандъкова.

Екологията отново ще поеме Мария Бояджийска, за транспорт ще отговаря Любомир Христов, а културата и образованието е в ръцете на д-р Тодор Чабанов. Ресорът строителството и инвестициите е поверен на Ирина Савина, а по правните въпроси ще отговаря Юлия Ненкова , докато за социалните дейности ще се грижи Албена Атанасова.

Кметът все още не е решила дали да назначи човек за сигурността, или отново лично да да отговаря по тези проблеми. Тя благодари на своя екип от заместник-кметове и каза, че той през последните години е реализирал важните проекти за София във всички сфери - строителство и инвестиции, екология, социална политика, образование, култура, транспорт, финанси, правни въпроси.

„Имах предварителен разговор с арх. Петър Диков. Ще уважа неговата молба за освобождаването му от длъжността главен архитект на София, считано от 9 февруари 2016 г.”, каза още Фандъкова. Тя му благодари за работата и изброи успехите му сред, които подробните устройствени планове на 60% от районите, метрото, Околовръстното шосе и други. „Той е имал изключителна политическа подкрепа за работата си както от мен, така и от предишния кмет Бойко Борисов”, заяви Фандъкова.Тя обясни, че следващите седмици ще се проведе конкурс за избор на нов главен архитект. Кметът обаче иска реформи в направление "Архитектура и градоустройство", които се надява да бъдат извършени от следващия главен архитект.