Строената през 30-те години на ХХ в за нуждите на местната популярна банка в центъра на Сливен 4-етажна сграда с куличка от десетилетие е изоставена и застрашава живота и здравето на минаващите край нея

Спасяват аварийно паметник на културата в Сливен

Христо Христов - вторник, 31-10-2017 - 16:50

Община Сливен ще извърши цялостен ремонт на покрива на сградата на бившата ,,Популярна банка” на улица „Димитър Пехливанов-Добрович“ №1 в центъра на града. Решението за финансирането на ремонта дойде близо 8 месеца след като прокуратурата се самосезира и образува досъдебно производство за лошото състояние на импозантната сграда, строена през 30-те години на миналия ХХ век по проект на немския възпитаник арх. Захари Илиев и обявена за паметник на културата.

Повече от десетилетие сградата стои неизползваема, през 2013-а година тя беше прехвърлена от държавата на общината, направени бяха няколко безуспешни опита да бъде продадена на търг.

Предстоящият ремонт е авариен и включва подмяна на елементи на главните носещи конструкции, изцяло нови ребра, дъсчена обшивка и керемиди.

  Решението е взето след констатация на комисия, в която са участвали

представители на Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, Националния институт за недвижимо културно наследство, на Регионалната дирекция за национален строителен контрол и служители на Общинска администрация.

  Сградата е със стоманобетонова конструкция от плочи, греди и колони, тухлени зидове на етажите и каменни зидове в сутерените. Покривната конструкция е дървена, почти напълно разрушена. Пространството под покрива е недостъпно, защото дървената стълба, водеща до него, е разрушена.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.