Птичи грип в Бургаско

Мария Атанасова - понеделник, 09-01-2017 - 15:24

Заболяването птичи грип стигна до Бургас. Ветеринарните власти потвърдиха, че през последните дни са открити две първични огнища. Засега опасната зараза е покосила само диви птици. Първият случай е засечен в странджанското село Проход, близо до Средец. Един от местните стопани е открил два мъртви пъдпъдъка в малкото стопанство, което поддържал за лични нужди. Той лично е съобщил за инцидента и е предоставил птиците за изследване. Пробите потвърдили, че пернатите са покосени от смъртоносния птичи грип. Второто огнище на болестта е открито в резерват Ропотамо, където са намерени 4-5 диви мъртви птички от вида "орехче", от  разред Врабчоподобни. 
"Засега считаме, че случаите са изолирани и единични. Към момента няма опасност от епидемия, предприети са всички ограничителни мерки, които да препятстват разпространението на заразното заболяване", коментираха от Агенцията по безопасност на харните в Бургас. 
Още през миналата седмица от областната епизоотична комисия въведоха ограничения на тържища и пазари, а ловът на пернати бе превантивно забранен.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.