Над милион растения създават атмосферата на зеленото населено място

Първият "град-гора" израства в Китай

Агенция Монитор - понеделник, 03-07-2017 - 14:28

Енергията ще идва само от слънцето и въздуха

Строежът на първия "град-гора" в света започна близо до град Лючжоу, Гуанси, съобщи Сайънс алърт. Във футуристичния град-гора ще живеят около 30 000 души. Той е проектиран от архитектурното бюро "Стефано Боери", което разработва зелени проекти по целия свят. Бюрото също така е известно с проекта за два „зелени небостъргача“, които също се строят в Китай.

Градът-гора ще тъне в зеленина и е част от проект на китайското правителство за борба със замърсяването на околната среда.

Предвидени са 1 милион растения от над 100 вида, като 400 000 от тях ще са дървета. Заедно те ще поглъщат почти 10 000 тона въглероден двуокис и 57 тона замърсители и ще произвеждат приблизително 900 тона кислород годишно. Затова се очаква там средната температура да намалее и качеството на въздуха да се повиши.

Освен предоставянето на нови жилища, „Гората“ ще създава и бариера срещу шума и ще подобри биоразнообразието в района.

Градът-гора ще е енергийно ефективен, като ще разчита изцяло на геотермална и слънчева енергия, като цялата инфраструктура ще бъде подчинена на тази идея. Той ще бъде свързан с Лючжоу с бърз влак и високоскоростна магистрала, по която ще се движат единствено и само електромобили.

Иновативният град ще е разположен на площ от 175 хектара края река Люцян, която тече в северната част на окръг Лючжоу. В него ще има както жилищни комплекси, така и бизнес райони, зони за почивка, болница и две училища.

На сайта на проектантите пише следното: „Растения ще има не само в парковете, градинките и по улиците, но и на фасадите на сградите. Всичко ще работи благодарение на екологично чисти източници на енергия, които са призовани за подобрят качеството на въздуха, да подобри биоразнообразието от живи организми, като създаде среда на обитаване за птици, насекоми и дребни животни на територията на Лючжоу“.

Проектът за „зелен град“ е с висок приоритет за Китай и ако всичко премине успешно, аналогични „горски населени места“ ще се появят и в други части на страната, а може би и в други държави. Предвижда се строителството да бъде завършено към 2020 г. За Китай това е особено важно, защото страната вече от години страда от постоянен смог.

Преди няколко години италианските архитекти разработиха концепция за сгради, покрити с градини. Първите небостъргачи, наречени „Вертикална гора“, бяха построени в Италия и Швейцария, а сега се изграждат и в Китай.

През 2009 г. година в Милано започна строежът на Bosco Verticale – две кули с височина 110 и 76 метра, покрити с градини. Хилядите растения по терасите съществено подобряват екологията на града. През 2014 г. проектът получи престижната международна награда International Highrise Award. Още един такъв комплекс бе построен в Лозана (Швейцария), преди Стефано Боери да се насочи към Китай, където аналогична „гора“ се строи в Нанкин. В небостъргачите има офиси, търговски обекти, хотел, ресторанти, музей и архитектурна школа, на покрива има частен клуб и басейн. Двете сгради (с височина 199 и 107 метра) са „декорирани“ с 23 вида дървета, като общият им брой надхвърля 1100, общият брой на растенията е над 2500. Строителството на сградите ще приключи през 2018 г., а следващият небостъргач гора е предвиден за строителство в Шанхай и други градове с проблеми в атмосферата.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.