Въпреки неясните истории, Св. Валентин винаги е вярвал в любовта.
history.com

Св. Валентин и историята на празника на влюбените

ГЕОРГИ СЛАВОВ - вторник, 14-02-2017 - 15:48

Денят на Св. Валентин е вторият най-известен празник, при който обичащите се си пращат картички, в знак на чувствата си. Средно се изпращат 150 милиона обяснения в любов годишно. На първо място е Коледа.

Има няколко предположения защо е започнал да се чества „Денят на любовта“.

Една от легендите гласи, че Валентин е свещеник, служил в Рим през третото столетие от Новото време. Тогавашният император Клавдий II издал указ, според който младите мъже не бивало да се обвързват с други хора, защото били по-малко ефективни по време на война. Валентин не бил съгласен с решението на императора и продължил да освещава съюзите между хората. Клавдий разбрал и наредил смъртта на Валентин.

Друга история разказва, че Валентин е бил убит, защото е помагал на християните в римските затвори, които често били бити и измъчвани.

Една от другите версии твърди, че Валентин е бил затворник, който трябвало да бъде екзекутиран, но се влюбил в момиче, което му дошло на посещение. Той, в знак на любовта си, й изпратил картичка, а картичката завършил с думите „From your Valentine” („От твоя Валентин“). След това бил екзекутиран.

Макар че истината за Св. Валентин е забулена в тайни и догатки, според всички истории той е съчувствена, героична и най-вече романтична фигура.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.