Монитор

Проверяват автосервизите в София заради мръсния въздух

Агенция Монитор - сряда, 20-12-2017 - 17:29

Столичните сервизи за ремонт на автомобили ще бъдат проверявани за използване на отработени масла за отопление. Ще бъдат следени и за предаването на излезлите от употреба гуми на оторизирани за това фирми. Това стана ясно след среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на екологията Нено Димов и главния секретар на МВР Младен Маринов във връзка с мръсния въздух в столицата. Съвместни екипи на Столичната община, РИОСВ-София и СДВР започват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали. Димов информира кмета, че в момента се изработват стандарти за твърдите горива за битово отопление - въглища и дърва. Целта е от следващия отоплителен сезон горивата, които достигат до крайния потребител, да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел.
В последните две седмици Столичният инспекторат стартира акция за събиране на стари гуми. На 9 и 10 декември в „Овча купел“ бяха събрани 2120 гуми. През уикенда пък в район “Младост“ домакинствата предадоха 410 гуми. Акцията на инспектората ще продължи на 12 и 13 януари 2018 г. в районите „Люлин“ и „Връбница“. Живеещи в кварталите „Красна поляна“ и „Западен парк“ започнаха да се оплакват, че са обгазени от дима, идващ от Виетнамските общежития и “Факултета”, а причината е именно паленето на гуми и кабели.
Шест столични квартала протестираха срещу мръсния въздух във вторник вечерта. В различни точки на „Младост“, „Дружба“, „Красна Поляна“, „Западен парк“, „Овча Купел“ и „Оборище“ недоволните се заканиха, че ако не бъдат предприети мерки за по-чист въздух, ще продължат да протестират.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.