Лавров обеща нови ограничения за служителите на американската мисия

Москва ще вгорчи живота на US дипломатите

Мила КУДРИНА, МОСКВА - вторник, 12-09-2017 - 14:43

Руският външен министър Сергей Лавров оповести плановете на Москва изцяло да изравни условията на американските дипломати в Русия с тези на руските в САЩ. По-рано Москва изгони 755 сътрудници на американското посолство и така изравни числеността на двете мисии. В отговор Вашингтон затвори руското генерално консулство в Сан Франциско, както и две дипломатически представителство в столицата и в Ню Йорк.

          „Ако САЩ са взели паритета в качеството на критерий, то ние сега разглеждаме условията, в които работят американските учреждения в Русия и руските в щатите. И ще приведем тези условия в пълно съответствие на понятието „паритет“, закани се Лавров. Междувременно в. „Комерсант“ излезе с информация за възможните крачки, които ще предприеме Външно спрямо US дипломатите в страната. Предполага се, че те ще бъдат лишени от правото да използват безплатните паркинги пред американските консулства в Москва и в другите градове. Ще бъде намалено и количеството на контролно-пропускателните пунктове, през които американските дипломати имат право да влизат в Русия. Очаква се да бъде редуциран и броят на служителите на US мисията, на които е разрешено безпрепятствено да се придвижват из цялата страна. Изданието посочва, че в момента руските КПП, отворени за американски дипломати, са повече от тези в САЩ за руски. Освен това посолството и консулствата на Русия в щатите изобщо не разполагат с паркинги пред сградите си. Повече са и US дипломатите от висшето звено, които имат право да обикалят цялата страна, отколкото пратениците на Москва в САЩ.

          По-рано президентът Владимир Путин заяви, че може допълнително да бъде съкратен щата на американското посолство в Русия с още 155 души. Държавният глава посочи, че от 455 руски дипломати в САЩ 155 работят към ООН. „Строго погледнато, те всъщност не са дипломати, акредитирани към Държавния департамент,“, посочи президентът. Той посъветва още Външно да оспори в съда решението на Вашингтон да забрани на Москва да използва дипломатическите си сгради в САЩ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.