Снимка: Stanley Robotics

Роботи улесняват паркирането

Агенция Монитор - четвъртък, 25-05-2017 - 12:28

Съвсем скоро, паркирането може да се превърне в автоматизирам процес, за който не са нужни хора в паркингите по света.

Преди време, Audi се обърна към автономните роботи за паркиране Ray, използвани на летището в Дюселдорф, и изгради напълно автоматизирания паркинг Dokk1 в Дания. Сега автоматизираният помощник на Stanley Robotics ще бъде пуснат в експлоатация на летище „Шарл де Гол” в Париж.


Роботизираната система за паркиране на Stanley Robotics е предназначена да улесни живота на пътуващите, като същевременно увеличи приходите за собствениците на гаражи. След като резервира място за паркиране чрез приложение за смартфон, потребителя трябва само да паркира автомобила на определено място, като не е нужно да предават ключовете на някого.

От тук Stan поема автомобила. Това е робот преместващ автомобили, който вдига автомобила за предните колела и го поставя на правилното място за паркиране. Робота сканира автомобила, преди да бъде паркиран, за да се увери, че няма да постави голям SUV на място за по-малък автомобил. Всеки робот е в състояние да управлява до 400 места за паркитране, а Stanley Robotics твърди, че робота ще може да се справи с между 20, 30 хиляди коли годишно.

Според компанията, интегрирането на роботите не изисква съществени промени в съществуващите паркинги, тъй като системата е автоматизирана, позволява премахването на скъпите светлини, вентилационната система за отвеждане на изгорелите газове и маркировките.

Текущите разходи не са единственото от което собствениците  на гаражи ще спестят пари. Тъй като отсъстват непохватни хора зад волана, няма нужда да се оставя място между автомобилите за отваряне на вратите. Поради тази причина, Stanley Robotics казва, че система позволява увеличаване с до 50% на местата за паркиране в съществуващите паркинги, което увеличава и приходите.

Когато потребителя се връща от пътуването си, автомобила ще го чака, там където го е оставил, тъй като системата може да получава данни за полета на потребителя и Stan знае кога да върне автомобила.

Системата вече е в действие на летище „Шарл де Гол” в Париж.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.