Президентът на КНСБ Пламен Димитров /вляво/ припомни, че вече четвърта година заплатите на миньорите в „Марица изток“ са на практика замразени
Христо Христов

Миньори искат 10-процентов ръст на заплатите

Христо Христов - понеделник, 19-06-2017 - 15:06

Синдикатите настояват за спешна среща с премиера

За 10-процентово увеличение на фонда „Работна заплата“ в държавното „Мини Марица изток“ ЕАД-Раднево настоя днес след срещата си с ръководството на дружеството президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той напомни, че в момента средната работна заплата там е 1760 лв, но на практика на най-невралгичните места тя не надхвърля 1 400-1500 лв и че не е променяна през последните 3-4 години.

За целта са необходими 16 300 000 лв , които можели да бъдат осигурени и без повишение цената на добиваните в трите открити рудника въглища, защото дружеството до края на годината ще добие 1,7 млн т въглища над предварително планираните.

Според експертните пресмятания на икономистите от БАН въглищата трялва да поскъпнат минимум с 4 лв. Решение за това обаче трябва да вземе министърът на енергетиката.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ са поискали до края на тази седмица обща среща с премиера Бойко Борисов. На нея те ще предложат правителството да излезе с решение България да се присъедини към останалите 9 европейски държави, които настояват да бъде прегласуван новият регламент за големите горивни инсталации. Синдикатите искат ускоряване на работата по изработването на национална енергийна стратегия за следващите 15-20 години. За целта настояват да бъде сформиран национален енергиен съвет в рамките на комисията за тристранно сътрудничество.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.