В интернет следят нередностите в София

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 02-10-2017 - 13:01

 

Чрез мобилно приложение и сайт столичани ще могат да се оплакват от нередности в града. Софиянци ще имат възможност да подават сигнали свързани с чистотата, бездомните кучета, неработещо улично осветление и излезли от употреба автомобили. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова и обясни, че от „Московска“ 33 вече са сключили договор със създателите на сайта grajdanite.bg. Мобилната платформа съществува от 2 години, но досега сигналите са били главно за неправилното паркиране в столицата. В борбата срещу нередностите вече се включва по-активно и общината. Районите „Люлин“, „Слатина“, „Красно село“, „Витоша“ и „Лозенец“ вече са подготвилите администрациите си да следят сигналите на гражданите.

Фандъкова съобщи, че от създаването на сайта до този момент са подадени над 70 000 сигнала, а регистрираните граждани са над 55 000. 3 хиляди души са били глобени от пътна полиция, а 1000 души са се извинили в сайта, че са допуснали нарушение. Тя заяви, че Столична община има различни канали за получаване на сигнали, като най-често се използва Контактният център, но по този начин решаването проблема става по-бавно отколкото чрез новата платформа. По-малко време ще отнема при обработка на информацията и реакция. Платформата ще бъда следена освен от Пътна полиция и от Столичният инспекторат, дирекция „Транспортна инфраструктура“ и „Екоравновесие“. Зам.-кметът по социални дейности ще носи отговорност за сигналите свързани с бездомни хора. „През зимния период ние се обръщаме винаги към гражданите, за да помогнат да не оставим хора на улиците в зимните нощи“, каза кметът на София. В онлайн пространството ще може да се види къде престоят ремонтни дейности, както и кои улици са затворени.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.