52 общини плащат данъци за имоти, които не се ползват

Агенция Монитор - понеделник, 09-10-2017 - 15:48

52 общини у нас неправомерно плащат данъци за имоти, които не се ползват от собствениците им. Това е показала проверка на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха, че поредната проверка е организирана по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите актове, приети от общинските съвети и посветени на определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Разследващите са поверили случаите, в които се предвижда, че таксата за битови отпадъци за общински и държавни имоти, ползвани или наети от други лица, се заплаща от общината, съответно от държавата, за сметка на наемателя, съответно на ползвателя.

При тази уредба от ВАП е съобразено, че според текст от Закона за местните данъци и такси заплащането е в тежест на ползвателя – при учредено вещно право, и за имот – държавна или общинска собственост, задължено е лицето, на което имотът е предоставен за управление. По този начин разрешенията на общинските съвети противоречат и Конституцията на РБ, според която законът въвежда таксата и посочва за какво, за какви действия и услуги и кому следва да се плаща.

На практика със стореното от местните органи на власт се достига до положение на противозаконно и без основание увеличаване на финансовата тежест за общината и държавата, посочват от прокуратурата. При проверката на ВАП са разкрити незаконосъобразни разпоредби в 52 общини. До настоящия момент от териториалните прокуратури са подадени 16 протести до административните съдилища против разпоредбите, приети от общински съвети Варна, Сливен, Хасково, Димитровград, Самоков и др.

Ефектът от проверката се изразява в предприемането на мерки за изключване на основания за незаконосъобразно разходване на публични финанси.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.