Промяна в договарянето на онколекарствата от догодина

Агенция Монитор - понеделник, 03-07-2017 - 14:58

Здравното министерство поема търговете

Промяна в договарянето на онколекарства предстои от догодина. Процедурата ще стане централизирана, като здравното министерство ще прави търговете за медикаментите, а отстъпките ще се договарят от Здравната каса. Това реши Надзорният съвет на касата на заседание днес. Сега търговете за онколекарства се провеждат от самите болници. Новата идея е обаче плащанията на тези медикаменти изобщо да не минават през лечебните заведения, за да не се отлагат поради липса на средства и да не се стига до недостиг на онколекарства. 

Надзорът на Касата прие още болниците да имат възможност да избират между няколко системи за дозиране на онколекарствата, съобщи изпълняващият длъжността управител на НЗОК д-р Димитър Петров пред БНР.

„Със смесителите ще приложим текст в Националния рамков договор, че болниците са задължени да прилагат планиране с оглед оптимално недопускане на излишъци на лекарства, които се изхвърлят. Това може да става чрез ръчно планиране, полуавтоматизирани системи или автоматизирани,тоест оставяме и трите възможности. Полуавтоматизираните не са задължителни на този етап. Има съпротива от болниците най-вече, честно казано“, обясни д-р Петров, който бил частично изненадан от подадената миналата седмица оставка на д-р Глинка Комитов от шефския пост в НЗОК. Преди заседанието на Надзорният съвет на Касата председателят на Надзора Кирил Ананиев уточни, че всяка парламентарна група може да предложи своя кандидатура, но не е задължително Народното събрание да изслушва подалия оставка управител на Касата. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.