Фабриката за фалшиви новини на Прокопиев трови и „Фейсбук“

Агенция Монитор - понеделник, 30-01-2017 - 20:36

Тенденцията, наречена фалшиви новини (fake news), е пропагандното оръжие за манипулиране на обществото, изобретено от медийните пипала на магната Джордж Сорос и употребявано в угода на интересите му по цял свят. Стартираме кампания, в която изобличаваме фалшивите новини, които слугите на Сорос у нас и по света публикуват с цел обслужване на конкретни олигархични интереси.

Фабриката за фалшиви новини, изградена от обвиняемия фалирал олигарх Иво Прокопиев през вестниците и сайтовете, свързани с кръга му „Капитал“, буквално трови и „Фейсбук“ с информации менте. Механизмът е един и същи и действа от месеци. В момента, в който някоя от медиите, задкулисно или пряко държани от Прокопиев, пусне подобна новина, тя веднага се подема от лица, свързани с него или от платени от обкръжението му тролове, като се търси ефектът на ударното мултиплициране, за да се очерня пред възможно по-голяма аудитория мишената. По този начин само вчера „Фейсбук“ бе буквално облъчен от две фалшиви новини. Едната – дело на сайта „Терминал 3“ на Ивет Добромирова - протестърката със свирка и пиар на назначеното от семейния приятел на Прокопиев – Росен Плевнелиев, служебно правителство на „Райков“.

Другата – на „Дневник“. „Терминал 3“, който в последните дни се профилира във фалшиви новини, свързани с президентството, разпространи информация, че новият държавен глава Румен Радев е отишъл в Брюксел със спартана не заради икономии, а защото на борда на „Фалкона“ нямало място за журналисти от „Дума“, които бил взел. В информацията няма коментар „Дондуков“2. Вероятно, защото Ивет е знаела, че не е истина. Както може да се очаква, от президентството отрекоха изобщо да са вземани журналисти от посочената медия, но това не попречи на Добромирова веднага да пусне новината във „Фейсбук“, а приятелите й протестъри да започнат да я разпространяват.

Междувременно „Фейсбук“ бе напълнен с постинги, споделящи новина от „Дневник“, чийто обект бе отново основният враг на спонсора им „Отворено общество“ на Джордж Сорос – US президентът Доналд Тръмп. Статията, с основно внушение, че Тръмп е предизвикал хаос в имиграционната система и границите на САЩ, бе разпространявана в социалните мрежи от почти всички активисти на олигархичната партия „Да, България“ на проваления министър Христо Иванов.

Фалшивите новини са феномен, който от няколко месеца набира все по-голяма степен и предизвика дори реакция от „Гугъл“ и „Фейсбук“. Световната търсачка и социалната мрежа обявиха, че започват поредица от мерки, за да се борят с информациите менте и облъчването на последователите си с тях. Преди само две седмици от „Фейсбук“ дори обявиха, че Германия ще е първата страна извън САЩ, в която ще бъдат изпробвани новите мерки за борба с феномена, които се изразяват в инструменти за филтриране. Предвид лавината от лъжливи информации, бълвана от фабриката за фалшиви новини на Прокопиев в опит да се манипулира обществото у нас, решението на проблема да не се чака отвън, а бъдещият нов парламент да се заеме с въвеждането на законодателни мерки против разпространението на информации менте. При това – не само в социалните мрежи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.