Кметът на София Йорданка Фандъкова откри изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници“.
Снимка БТА
Изложба с 28 фотокопия на картини от известни наши художници

Образът на Левски завладя градинката „Кристал“

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 17-07-2017 - 19:03

До 25 юли софиянци и гостите на града ще могат да разгледат изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници“ в галерията на открито в градинката „Кристал“. В експозицията са събрани 28 фотокопия на едни от най-добрите картини на български автори, интерпретирали образа на Васил Левски. Инициативата е на Столичната община и Националната художествена галерия по повод 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. В сбирката присъстват творби на художниците Дечко Узунов, Иван Табаков, Никола Кожухаров, Борис Ангелушев и др.

След като разгледа изложбата, кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че представените фотокопия ще развълнуват всяко българско сърце и всяко дете, което ще бъде доведено от своите родители. За първи път експозицията се показва на открито, изтъкна Фандъкова. „Повечето картини отдавна са влезли в учебниците по история, но можем да видим и по-малко познати произведения с образа на Васил Левски, които въздействат изключително много. Апостолът е провокирал не един български художник да покаже своето отношение към епохата, в която той е живял, както и към неговата личност“, заяви Фандъкова. Тя очаква в следващите дни хиляди зрители да се докоснат до образа на Васил Левски, пресъздаден през очите на изтъкнати наши художници.

Директорът на Националната галерия Слава Иванова благодари на Столичната община за възможността творбите с образа на Левски да бъдат показани на открито. „Струва ми се, че живеем във време, когато идеите на Левски са ни нужни повече от всякога. Нашето единение зависи от това дали тези идеи ще продължават да живеят в нас и нашите деца“, подчерта Слава Иванова.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.