Робърт де Ниров откриващия Master of Ar tдокументален филм "Елис".
Master of Art и КинеДок показват най-доброто в жанра

Документално кино превзема екраните

Агенция Монитор - вторник, 18-04-2017 - 14:11

Първият на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата Master of Art ще има своето второ издание в София от 20 до 30 април. Мисията на фестивала е да предостави алтернатива на масовата култура чрез документални филми – телевизионни продукции и филми на независими продуценти и режисьори, да създаде възможност за срещи на професионалисти в сферата на документалното кино, музиката, танца, театъра, изобразителните изкуства, фотографията, архитектурата и литературата, и да спомогне за диалога и сътрудничеството между тях. Тази година фестивалът ще има и две нови категории – „Съвременно изкуство, арт инсталации и протестно изкуство“ и „Арт видеоигри“. От близо 260 заглавия са селектирани над 60 филма от цял свят, като 9 от тях са български. Те са „Кой се страхува от Юлия Кръстева” с режисьори Искра Ангелова и Милена Гетова, „Мост към Кристо” на Любомир Печев, „6 минути щастие” и „От Кремона до Кремона” на Мария Аверина, „Майсторът на комедията” на Камен Воденичаров, „Корабът Слънчоглед 1” на Васил Горанов, „88MHz” на Яна Титова, „Лятото на Мона Лиза” на Лиза Боева и „Пътят към Тива” на Николай Василев.

Една световна, три международни и две европейски премиери са включени в програмата. Master of Art ще започне с късометражния „Елис” с Робърт Де Ниро. В 14-минутната творба носителят на „Оскар“ представя арт инсталация, осъществена в изоставен болничен комплекс на о. Елис, откъдето в началото на 20-и век са минали над милион имигранти в търсене на нов живот и гонитба на американската мечта. Сред задължителните заглавия са „Пикасо, раждането на една икона” с режисьори Хопи Лебел и Стефан Геган и „Арт животът на Дейвид Линч” на Джон Нгуен и Рик Барнс.

НДК отново е съорганизатор на събитието, което се осъществява и с подкрепата на Националния филмов център. Локации на прожекциите са кината „Люмиер Лидл”, „Одеон”,G8 и „Евро Синема“.

Плакат за

В същото време платформата КинеДок за безплатен показ на документални филми извън традиционните зали стартира и в България. 16 европейски документални филма от 8 държави с над 100 прожекции в България ще бъдат излъчени от 21 април до края на годината напълно безплатно за широката публика в рамките на платформата. Стилово и тематично различни, авторските филми са селектирани от международно жури и разказват историите на днешния ден, за хората и местата, за малките случки и големите процеси. Повечето от тях са в програмите на най-големите европейски фестивали и носители на награди. Освен у нас, 16-те филма ще бъдат показани и в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия. Откриването на българското издание ще бъде на 21 април, от 19.30 ч. с полския филм „Кралицата на тишината“ в столичния ъндарграунд клуб Maze. Освен в София, до края на юни лентите ще гостуват в Пловдив, Варна и Велико Търново. Всички прожекции са с вход свободен.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.