Националният музей на картите и старите книги се намира на ул. „Лондон” 39 в Сектор 1 на Букурещ.

Изложба „Кирилската азбука” на 24 май в Букурещ

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - четвъртък, 18-05-2017 - 14:04

Изложба „Кирилската азбука” ще бъде открита на 24 май т.г. в Националния музей на картите и старите книги в Букурещ. На нея ще бъдат представени авторски разработки на кирилски шрифтове, използвани в съвременната типография, съобщават от Посолството на България в Румъния.

Посетителите в румънския музей ще могат да видят серия от пана със съвременни кирилски шрифтове. Техен автор е проф. Кирил Гогов от Националната художествена академия в София, който работи в областта на книжното оформление и приложната графика.

Изложбата се организира по повод на Деня набългарската просвета и култура и славянската писменост. От 8 май 2015 г. 24 май е обявен за Ден на българския език в Румъния със закон №100/2015 г., приет от Камарата на депутатите.Известно е, че Румъния също има писмена традиция на кирилица до 1865 г.

Събитието се организира от Посолството на България в Румъния в сътрудничество с Държавния културен институт при МВнР и Националния музей на картите и старите книги в Букурещ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.