СНИМКА GAZPROM.RU

ЕС предложи на Русия отлагане за октомври на преговорите за транзита през Украйна

Агенция Монитор - понеделник, 07-08-2017 - 16:36

Кремъл обмисля либерализация на експорта на синьо гориво

ЕС предложи на Русия отлагане за октомври на преговорите за транзита на газ през Украйна, съобщава ТАСС. От Москва припомнят, че разговорите са били насрочени за края на август.

"Газпром" изнася природен газ в Европа по 3 основни направления - през Украйна, през Беларус и Полша и директно в германия по "Северен поток", изграден по дъното на Балтийско море.

Транзитът на руско синьо гориво носи на Киев средно по 2 млрд. долара на година. Договорът за него изтича след 2 години. Наскоро в руските медии изтече информация за плановете на „Газпром“ след 2019 г. да пренесе транзита за Европа през Германия. От това ще пострада особено България, която няма на практика газопроводна връзка с достатъчен капацитет за доставка на нужните ни количества газ. Отделно ще загубим около 100 млн. долара, които годишно получаваме от транзита на руско синьо гориво за Гърция, Турция и Македония.

Строежът на първата част на „Турски поток“ е явна заявка за превръщането ни от транзитна страна в краен получател. Изпълнението на 100% на тези планове в голяма степен зависи от това дали Москва ще успее да изгради и втората част на „Северен поток“ през Балтийско море и така да лиши от транзит не само Украйна (през чиято територия идват доставките за България), но и Беларус и Полша.

Междувременно стана известно, че Кремъл обсъжда отпадането на монопола за износ на газ от Русия. По предложение на Съвета за национална сигурност на РФ малките производители на синьо гориво също ще имат възможност на достъп до експортните газопроводи на мономопилста „Газпром“.

Според в. „Ведомости“ либерализацията може да стане по 2 начина. Първият с осигуряване на достъп до външните пазари на малките производители и вторият чрез увеличаване на износа на втечнен природен газ. При първия вариант приходите на „Газпром“ могат да паднат драстично до 6,5 млрд. долара. През миналата година монополистът получи 100,7 млрд. долара, изчисляват руски експерти.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.