Ивайло Цветков

Из лабиринта на потребителя

Яна Йорданова - вторник, 12-01-2016 - 21:14

Признавам си, че доскоро не бях се замисляла до какви неприятности могат да доведат несгодите на потребителя. За мой късмет досега не съм имала проблеми, когато съм си поръчвала нещо онлайн или пък съм си купувала някаква техника от даден магазин. В повечето случаи дори не гледам срока на годност на хранителните продукти в магазина, разчитайки на лоялността на търговеца. А това съвсем не е похвално от моя страна.

Преди месец обаче моя позната си закупи пералня и то от голяма верига за техника. Уредът показал повреда още при първото пускане, но от магазина категорично отказали да се занимават с това и й я насочили към оторизирания сервиз. Не ми се вярваше, но мъката се оказа голяма. След няколко ремонта само за месец техникът установил, че пералнята не е изправна. И какво следва оттук насетне - серия от разговори с представители на магазина, препращане от човек на човек и прехвърляне на топката. Търговците отказали както да върнат парите за покупката, така и да заменят уреда с друг. Така моята позната се оказа в задънена улица въпреки направената рекламация.

Всъщност много хора са в подобно отчаяно положение и лошото е, че повечето от тях дори и да имат някакъв ентусиазъм, за да търсят правата си на потребители, впоследствие се отказват. Просто решават да си спестят нерви. Да не говорим, че много българи дори не знаят как трябва да постъпят и към кого да се обърнат, когато са ощетени от търговците. Смятате ли, че някоя възрастна жена ще се затича да подава жалби и да води дела срещу някого?

Ако се разровите, ще видите, че форумите са пълни с подобни оплаквания. Може би и ние като потребители имаме своята вина, защото рядко четем етикетите или пък купуваме техника набързо, без да я изпробваме в магазина (за която е възможно, разбира се). Ами какво да кажем за сметките за ток или парно, които изобщо не разбираме? Затова е добре, че ще има помирителни комисии, които ще помагат в решаването на спорове между търговци и клиенти. И те ще са безплатни, така че от услугата ще могат да се възползват и възрастните хора, които не разполагат със средства.

Вярно е, че използването на медиация при разрешаването на спорове пести време и пари и е начин да запазим толерантни отношения с човека отсреща. Интересното е, че имаме приет Закон за медиацията още от 2004 година и страната ни е сред първите в Европа, които го въвеждат в законодателството си. Тези услуги обаче почти не се използват, да не кажем, че малко хора са запознати изобщо, че у нас има такъв подход. Явно доста работа има да се свърши, що се отнася до обогатяване на културата ни като потребители. В противен случай непрекъснато ще сме в онзи лабиринт, от който няма излизане. Най-малкото защото няма да искаме да хабим нерви и време. А нали уж клиентът винаги беше прав?