Здравната каса
Монитор
За да спести пари

НЗОК променя правилата за лечение в чужбина

Монитор - сряда, 28-03-2018 - 18:29

Националната здравноосигурителна каса променя правилата за лечение в чужбина. Това се налага заради нарастващия брой на български граждани, които заминават за терапия извън граница, както и за огромния размер на задълженията към чуждестранни клиники. Това става ясно от стенограма от заседанието на Надзорния съвет на финансовата институция.

Задълженията възлизат на 259 млн. лева. От тях просрочени са 119 млн. лева, припомня по време на заседанието заместник здравният министър Жени Начева. По нататък тя обяснява, че с бюджета за тази година от 73 млн. лв. ще се покрият част от дълговете към Австрия, Германия, Кипър, Холандия и Швейцария. Най-голям дял на плащанията да бъде към Германия - 35 млн. лева. Ще се провеждат и двустранни преговори със съответните институции в ЕС за разсрочване на останалите дългове.

Надзорниците искат да наложат занапред да се изисква мнението, обособено в становище на поне двама национални консултанти за изпращане на пациент за лечение в чужбина. Освен това, от НЗОК планират хората да заминават за терапия за сметка на касата само, ако няма подходящо лечение в България.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.