Силното вътрешно търсене и износът стимулират ръста на БВП.
МОНИТОР

Икономиката ни нагоре с 3,4%

Агенция Монитор - вторник, 16-05-2017 - 15:25

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал с 3,4% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и с 0,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г., показват експресните оценки на сезонно изгладените данни, разпространени от Националния статистически институт (НСИ).

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 19,6 млрд. лв. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на годината е в размер на 16,8 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (87,6%), което в стойностно изражение възлиза на 17,2 млрд. лв. Бруто капиталообразуването е 3,4 млрд. лв. и заема 17,5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Министерството на финансите очаква българската икономика да нарасне с около 3 на сто. Европейската комисия пък предвижда българската икономика да отчете ръст от 2,9 на сто през 2017 г. и 2,8%през следващата година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.