Баба чукна 103 години със зеленчукова диета

РАЙНА ТОШЕВА - сряда, 12-07-2017 - 14:09

Баба Сева Кепрова от врачанското село Лиляче закръгли 103. На връх рождения си ден най-възрастната жителка на областта получи много букети и подаръци. Армагани с хубави пожелания й проводи и кмета на Враца Калин Каменов.

Столетницата вече е написала необикновеното по рода си завещание. В него не става дума за пари и имоти, а по-скоро има вид на един житейски отчет. В него са и моралните норми, които я държат изправена на тия години. „Не кради, не лъжи и не убивай, та като си легнеш нощем да си спокоен”, препоръчва тя. „Ако имаш два лева, дай един на другарчето”, допълва старицата. Рецептата й за дълголетие включва също така много работа и постна храна. През живота си е изпушила само две цигари – по препоръка на лекар. Цялата била схваната – тютюнът я оправил.

Баща й бил кмет, майка й попска дъщеря, но 7-годишна останала сираче. Отгледали я с чорба от лапад. „Учителят ме биеше по главата, скубеше ми косите, че нямам учебници, но завърших с отличие”, спомня си баба Сева. Сега денят й започва с чаша кафе и пържени филийки точно в шест. И свършва в девет вечерта, за да не пали лампите и да пести ток. В чинията си слага само това, което се роди в градината й – домати, чушки, лук, картофи, боб… Сама си я копае. Прави си компоти, лютики и мармалади. Така я кара и пенсията от 203 лева й стига. Всяка есен се снабдява с дърва за зимата, защото винаги има надежда, че ще изпролетее. Такава оптимистка е била и преди пет години, когато й извадили жлъчката. Професорът я попитал преди операцията: „Бабо Сево, ами ако не се събудиш?”. „Ще се събудя, мале, не бой се!”, юнашки му отговорила тя.

„Родих дъщеря Надка и син Петър. Отгледах ги грижливо, без да им окажа никакви телесни повреди” е написала в житието си бабата. Тя се радва на четири внуци, шест правнуци и три праправнуци. Единственото й желание е, когато си отиде от този свят, внуците Митко и Венци да произведат изстрели. Но няма да е скоро, обещавам, намига баба Сева.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.