Иво Бистрички, „Ева“.
60 големи бг автори в мащабна изложба на „Шипка“ 6

Известни художници спорят за реалността

Агенция Монитор - вторник, 05-12-2017 - 13:52

Мащабна изложба „Спорът за реалността“ представя Съюзът на българските художници до 22 декември на цели два етажа от своята галерия на ул. „Шипка“ 6. Експозицията събира 60 автори от различни поколения, които при други обстоятелства трудно биха могли да бъдат видени заедно, защото са с полярно противоположни светогледи и естетически възгледи. Именно затова сбирката има трима куратори – проф. Станислав Памукчиев, проф. Петер Цанев и Кирил Василев. Благодарение на техните усилия в едно пространство конфронтирано съжителстват широк спектър от „класически“ пластични изразявания до крайно провокативни, концептуализации, изследващи границите на живописта и скулптурата.

Изложбата включва работи от второто десетилетие на XXI век, като представя значими автори от най-възрастното поколение български художници заедно със силни и доказани имена от средното поколение и най-младите вече утвърдени скулптори и живописци, които доказват жизнеността на своите артистични визии и свидетелстват за паралелното съществуване на различни светогледни позиции в съвременната култура. Всички участващи са предоставили на вниманието на публиката най-доброто създадено от тях в последно време, убеден е проф. Станислав Памукчиев. Сред имената, чиято творческа интерпретация на действителността ще видим в залите, са Андрей Даниел, Анета Дръгушану, Валентин Старчев, Венци Занков, Десислава Минчева, Димитър Яранов, Долорес Дилова, Димитър Генчев, Елена Панайотова, Иво Бистрички, Любен Генов, Милко Божков, Николай Майсторов, Павел Койчев, Расим, Светлин Русев, Свилен Блажев, Станислов Памукчиев и още много други.

Димитър Генчев, „Залез в скучната стая“.

Изложбата „Спорът за реалността“ е замислена едновременно като изследователски проект и като дискусионен форум. Основната цел на проекта е да предложи критически поглед към доминиращите идеи в съвременната българска живопис и скулптура. Той за пръв път поставя в центъра на дебата за съвременното изкуство въпроса за смисъла и съдържанието като определящи създаването и прочита на художествения образ. Проектът е част от културния календар на Столична община за 2017 г.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.