Балансираното хранене осигурява здраве
Yandex
МЗ с нови препоръки за храненето:

По-малко въглехидрати и вода, повече витамини D и С

Силвия Николова - сряда, 01-11-2017 - 20:00

 

Здравното министерство излезе с нови препоръки за храненето с обновяване на проект за изменение на Наредбата за физиологичните норми за хранене на населението. В нея се дават нови препоръчителни стойности на прием на редица хранителни вещества, витамини, минерали и вода. Те са съобразени с последни проучвания на Световната здравна организация (СЗО).

Нови научни данни показват по-ниски потребности от въглехидрати, по-високи потребности от витамин D и витамин С и редица други промени, които трябва да бъдат въведени, за да може да се направи адекватна оценка на храненето на българското население, да се идентифицират реалните проблеми и рисковите популационни групи.

Ето защо в проекта са актуализирани всички стойности за среднодневни потребности от енергия и всички стойности за адекватен прием на пълноценен белтък. Въведени са стойности за адекватен прием на есенциални мастни киселини и n-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, както и стойности за адекватен прием на хранителни влакнини, диференцирани по възраст.

Актуализиран е и приемът на витамините, минералните вещества, стойностите за адекватен прием на калий и вода, въведени са стойности за минимални потребности от натрий и калий; стойностите за горни граници за нерисков прием на витамин D и флуор; препоръчителните интервали за прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, диференцирани по възраст.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.