Минути след инцидента от спортния клуб са уведомили за случилото се родителите на състезателите.
Няма пострадали, изоряли само няколко джиесема

Автобус с 31 деца се запали на път за Боровец

Агенция Монитор - четвъртък, 11-05-2017 - 19:27

Автобус с 31 деца от Пловдив се запали в близост Боровец вчера . Децата са състезатели от спортен клуб „Аеробика – АМД. Информацията за инцидента съобщи председателят на Съюза по аеробика Димитрина Къндева. Автобусът се е запалил 20 км преди курорта Боровец.

Децата са пътували за държавно първенство по аеробика, което ще се проведе днес. „Децата и двамата ръководители на отбора са успели да напуснат автобуса, преди пламъците да обхванат превозното средство“, каза още Къндева. Въпреки първоначалния стрес, всички са запазили самообладание и са успели да напуснат невредими горящия автобус”, допълни още председателят на Съюза по аеробика.

Минути след инцидента от спортния клуб са уведомили за случилото се родителите на състезателите.

Все още се изяснява причината за запалването на автобуса. „Състезателите са били откарани с друго превозно средство до Боровец”, допълни още Димитрина Къндева. Учителите, които са били в рейса и родители, пътували със собствен превоз, са успели да извадят всички вещи на децата, с изключение на няколко джиесема, които ще бъдат възстановени от фирмата, заедно със SIM-картите, каза собственикът на фирмата превозвач Веселин Дошков. „Дори една от учителките последно е влязла вътре да огледа, дали няма забравено нещо“, каза той.

По думите му автобусът – „Сетра“, е бил закупен втора употреба, но бил на не повече от 10 години. „За нас това е на практика нов автобус. Когато са за деца, гледаме да са нови и надеждни, но няма гаранция никога“, коментира превозвачът пред сайта dcnews.

Той обаче допълни, че още от сутринта курсът започнал с проблеми. Рейсът тръгнал от автогарата навреме, но заради изключително тежкия трафик в града, стигнал до зала „Дунав“, откъдето трябвало да вземе децата, вместо в 7,30, в 7.55 ч. „Гледахме го на джипиеса“, уточни Дошков.

„Предположенията ми са, че от вибрации се протъркват някой път кабели, блокира ролка, ремъкът започва да трие, дава накъсо, запалва се цялата инсталация и автобусът е пламнал. Но не искам да правя предположения. Станало е малко след 10.30 часа“, поясни управителят на фирмата.

На място са изпратени представители на фирма „Хеброс бус“, които да огледат щетите и да преценят какво трябва да се направи.  „Децата ще бъдат върнати с друг автобус, но щетите за фирмата са големи. В момента водя преговори за нов автобус, който струва 225 хиляди евро“, каза още Веселин Дошков.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.