В САЩ и в Малайзия все по-малко „безбожници“ правят деца

Атеистите са на изчезване

агенция Монитор - понеделник, 20-03-2017 - 13:53

Изследват връзката между раждаемостта и вярата

Атеистите са на изчезване в буквалния смисъл на думата, сочи изследване на учени от САЩ и Малайзия, публикувано в Evolutionary Psychological Science journal. Причината за изчезването на този „вид“ е не само културен, но и генетичен, убедени са авторите.

Световноизвестен факт е, че в много изостанали икономически страни хората, които са дълбоко религиозни, всъщност имат много деца. В същото време в развитите страни, където голяма част от хората не вярват в Бог, са с отрицателен прираст и фактически са на изчезване. Така например в условно атеистична Швеция на една жена се падат по 1,91 детенце, което е по-малко от минимума, който е 2,1. Учените са направили изследване сред общности в САЩ и в Малайзия – сред вярващи и сред атеисти. Анализирани са данните на 4000 души. Младите хора трябвало да отговорят на въпроси дали имат братя и сестри и как се отнасят към религията – вярващи ли са или не. Оказва се, че в атеистичните семейства в Малайзия се ражда средно с 1,5 дете по-малко, отколкото е средната раждаемост в страната. Що се отнася до резултатите от САЩ – връзката не е толкова ярка, но това е свързано с общото добро икономическо състояние на страната. В семействата на атеистите се раждат средно по 3,04 деца, като средният показател за страната е 3,2 деца.

Така или иначе става ясно, че атеистите постепенно умират, а процентът на вярващите в обществата се увеличава. Забележително е, че причината за това не е само социо-културна – не става дума само за възпитанието и за образованието. Изследователите предполагат, че тази демографска динамика е обусловена от някои генетически фактори, които способстват за по-голяма склонност към религиозност.

Изследването показва любопитен факт – мюсюлманите в Малайзия имат най-много деца – средно по 5,89, следвани от индусите. Християните в САЩ имат средно по 3,11 деца, а католиците имат повече - по 3,42 деца.

Казано с други думи – сред вярващите на определен етап от развитието на обществото им се появява т. нар. преимущество при размножението – т.е. хората, които вярват в Бог, по-лесно оцеляват и разпространяват гените си с по-голям успех.

Учените отбелязват, че анализът на тези данни трябва да продължи в бъдеще, но резултатите са любопитни.

Анализаторите от изследването припомнят, че исторически погледнато най-големите учени са били духовници или вярващи и вече не може да се говори, че има противоречие между науката и религията. Професорът антрополог Ричард Бояцис от Кейз Уестърн Ризърв Юнивърсити в Кливлънд, Охайо, коментира, че вече не е модерно да се противопоставя науката на религията.

Само преди няколко месеца руски учени подхвърлиха идеята, че религиите вероятно са се зародили в човешката цивилизация благодарение на особена популация на бактерии. Според Александър и Юрий Панчини и техния колега Александър Тузиков от Московския университет процесът на разпространение на една идея много прилича на разпространението на дадена бактерия. Според тях в микрофлората на човека се появяват бактерии, които препрограмират мозъка му и го правят чувствителен за вяра в свръхестествени неща.

Съвременните историци и еволюционисти смятат, че религиите в миналото са се разпространявали както различните вируси и микроби, като това не е просто метафора, а е самата истина.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.