Министър Теменужка Петкова констатира, че оборудването се съхранява според стандартите.
СНИМКА МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Петкова провери оборудването в Белене

Агенция Монитор - понеделник, 12-03-2018 - 08:30

Условията за съхраняване на доставеното досега оборудване на площадката в Белене, което България бе осъдена да купи от „Атомстройекспорт“ провери вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от ведомството. В нея участва и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

След инспекцията тя обяви, че то се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя. Министър Петкова припомни, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но, преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, констатира енергийният министър. Тя припомни, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.

По думите на Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър припомни, че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта. „Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ „Белене“, смята министърът.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.