Монитор
Заради промени в закона

Новите такси вдигат цените на застраховките

Венцислав Генков - вторник, 10-10-2017 - 19:04

Новите по-високи такси, планирани в закона за Комисията за финансов надзор (КФН), ще доведат до ръст на цените на застраховките. За това предупредиха от Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ).

КФН планира законодателните промени, за да осигури пълна бюджетна самостоятелност на дейността си чрез събиране на по-големи такси. Именно срещу това се обявяват застрахователните брокери. „Таксата сега е 1500 лв., а предложението е тя да стане 5000 лв.

Застрахователните брокери са 394, много от тях правят годишен оборот под един милион лв., само малка част правят оборот над 5 млн. лв., обяви пред медии Юлиян Стамболджиев, зам.-председател на браншовата организацията.

Според думите му промените ще бъдат от усетени и от ползвателите на услугата. „След въвеждане на новите такси няма да има ефект за крайните потребители веднага, но след време те ще бъдат включени в цените на застраховките“, коментира Стамболджиев.

От организацията се опасяват, че много от фирмите, особено по-малките брокери, може да преустановят работа, ако промените в законодателството станат факт. Европейската комисия препоръчва да не се нарушава конкурентната среда и глобите за малките фирми да са по-ниски, каза още Стамболджиев, като добави, че разчита на диалог с Комисията за размера на таксите.

Досега парите от глоби на юридически лица в застраховането отиваха в държавния бюджет, а сега КФН предлага парите да остават за тях. Сред мотивите на комисията са неотложна нужда от инвестиции за закупуване на нови компютри и софтуер.

Регулаторът иска допълнително работно пространство, още квалифицирани служители и се оплаква и от недостиг на автомобили, което пречело при проверки на място.

Застрахователните посредници се събират този уикенд на национална кръгла маса. На нея ще се обсъдят теми от застраховането и социалното осигуряване, отнасящи се до начините и способите за бързо уреждане на застрахователни спорове, новите маркетингови инструменти в застраховането. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.