Раздават безплатни членски карти на ученици и младежи

Moбилна библиотека на тур из студентските общежития

Агенция Монитор - четвъртък, 09-11-2017 - 08:00

Бусът ще спира и във висшите училища в академичното градче в София

Мобилна библиотека ще обикаля университети и общежития в Студентския град и ще издава безплатни читателски карти на ученици и студенти. Инициативата е на столичната библиотека и районното кметство, като кампанията цели да стимулира четенето сред младите. В рамките на една година Библиобусът на столичната библиотека ще обикаля район „Студентски“, като задължителни спирки в маршрута му ще бъдат всички училища, висши учебни заведения и общежития на територията на района.

Идеята е да се приобщят читатели за открития през 2015-а година филиал „Студентски“ на столичната библиотека, намиращ се в академичното градче.

Мобилната библиотека вече посети и двете общински училища в района, като предизвика жив интерес от страна на възпитаниците на учебните заведения, съобщиха от район „Студентски“. В резултат на гостуването на Библиобуса в училищата бяха издадени над 300 безплатни читателски карти.

Утре от 10 часа библиотеката на колела ще гостува на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни, класически български и чуждестранни автори. Освен това Библиобусът предлага услуги като компютър, свързан с мрежата на столичната библиотека и нейните ресурси, предварително онлайн поръчване и заемане на книги и списания, както и срещи с писатели, поети, художници литературни четения, изложби, арт ателиета и образователни курсове за деца.

Подробен график за спирките на мобилната библиотека по дати и часове може да се види на сайтовете на районното кметство и Столичната библиотека: www.studentski.bg и www.libsofia.bg

Както „Монитор“ вече писа, мобилна библиотека „Библиобус“ потегли из софийските улици още през юли, когато кметът на столицата Йорданка Фандъкова даде старт на кампанията „Книгите идват при вас“.

Тогава Библиобусът тръгна по отдалечените кваратали в София, в които няма големи читалищни библиотеки и достъпът на хората до книжни ресурси е ограничен, както и по проблемните изолирани социални групи, домове за стари хора и сираци и ромските общности.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.