34 деца станали жертви на трафик през 2015 година

ГЕОРГИ СЛАВОВ - понеделник, 21-03-2016 - 15:53

34 деца са станали жертва на трафик с цел трудова и сексуална експлоатация през 2015 година. За случаите е сезирана Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), а целта на престъпленията била трудова или сексуална експлоатация, съобщиха от агенцията.
Сигналите за малчуганите са дошли главно от Швеция, Австрия, Великобритания, Германия, Словакия, Чехия и Сърбия. Експерти от агенцията веднага се заели със сигналите и успели да се преборят за общо 25 хлапета, чието връщане у дома е вече задвижено. Пет от хлапетата са били отвлечени във Великобритания, а 10 деца са живели насила в Швеция. Други 5 българчета са били откарани от трафиканти в Австрия. По две деца са оставени насилствено в Германия, Испания и Кипър, сочат още данните от агенцията. Случаите, които е координирали експертите са над 100.
Агенцията е направила 14 предложения за налагане на дисциплинарни наказания на учители, които са нарушили правата на децата. Те са възпитавали хлапетата с шамари или не са предприели необходимите действия при инциденти. Освен това са наложили глоби за над 33 000 лева за м.г., като парите отиват във Фонда за лечение на деца в чужбина.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.