Янко Янков (в средата) отдавна е прехвърлил мост между етносите в Синеморец с възраждането на ритуала по спасяване на кръста.
За 19 януари 2019 година в Синеморец

Най-старият спасител на кръста кани папата за Богоявление

Агенция Монитор - понеделник, 19-03-2018 - 17:23

Идеята е да се прехвърли мост между църквите на черноморския бряг

Най-възрастният участник в спасяването на кръста на Богоявление - 91-годишният бивш летец Янко Янков, е поканил папа Франциск да присъства на ритуала в село Синеморец догодина. В ролята на председател на Инициативния комитет (ИК) за събитието той е изпратил писмо до дипломатическия представител на папата у нас - Апостолическия нунций Н.В.П. монсеньор Анселмо Гуида Пекорари. В него се уточнява, че комитетът поддържа идеята за сближаване на католическата с православната църква, за чието реализиране е необходимо "да се прехвърлят мостове", какъвто може да е и традиционното "Хвърляне на кръста".

Бившият военен летец навигатор е и най-старият рибар на юг от Ахтопол.В писмото покана е подчертано, че присъствието на папа Франциск на ритуала ще означава, че най-важният от тези мостове е прехвърлен.

ИК кани главата на католическата църква за Богоявление в Синеморец на 19 януари 2019 г., датата на събитието по старт стил на православния календар. За тогава са изпратени покани и до президента на България, министър председателя, председателя на Народното събрание, патриарха на Българската православна църква, директора на Националния исторически музей, в които е упоменато и отправеното предложение до папата. Причината честването на Богоявление да не се проведе на 6 януари, когато е празникът по нов стил, е че всички те са ангажирани на този ден с церемонията "Водосвет и благославяне на частите и бойните знамена". Затова на 19 януари мястото на хвърляне на кръста е само Синеморец, селото, което след 67 години прекъсване възстанови вековната източно православна традиция. Посланието на папа Франциск „Призовавам ви да не издигате стени, а да строите мостове. Да не отговаряте на злото със зло. Да победите злото с добро, нападките с прошка“ е дало идеята за поканата.

В писмото се подчертава, че в контекста за сближаване на католическата и православната църква ИК споделя идеите на Петър Петров-българина, който стои зад папата и членува в Организацията за християнски диалог John - 17. "Комитетът високо цени личните качества на папа Франциск, посочени от Петър Петров - достъпен, смирен, диалогичен, мъдър и изключителен", се казва в писмото.

В поканите до държавните и църковните ръководители, подписани от Янко Янков, се посочва, че участието им в традиционния ритуал съвместно с папа Франциск ще благоприятства за популяризиране на името на село Синеморец като туристическа дестинация и ще помогне за развитието му в икономически и социален план.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.