Шлемовете за виртуална реалност са с голямо приложение.

Шлем за виртуална реалност влиза в хирургията

Агенция Монитор - вторник, 06-02-2018 - 16:22

Шлем за виртуална реалност може не само да зарадва геймърите, а и да намери широко приложение в хирургията, съобщи "Файненшъл експрес".

Системата му позволява да се гледа през органите и тъканите, което значително ще увеличи броя на операциите с успешен край.

Екип от лондонския Имперски колеж проучи как хирурзите могат да използват устройството по време на операция на долните крайници. Експертите използваха шлема "ХолоЛенс" на компанията "Майкрософт". Той пренася човека, който си го е поставил, във виртуална реалност, в която може да взаимодейства с холограми или компютърно генерирани обекти. Учените добавиха като отделен слой изображения от резултатите от компютърната томография на крака на пациента, включително разположението на костите и главните кръвоносни съдове. Така на практика хирургът "виждаше" какво става вътре в крайника.

Изображенията от образната диагностика бяха разделени на кости, мускули, мастни тъкани и кръвоносни съдове и бяха качени в софтуер, предназначен за шлема за виртуална реалност. В резултат се получи 3D изображение на крака. Хирурзите могат да боравят с образите от виртуалната реалност на шлема чрез жестове с ръка, така че да направят всякакви фини корекции.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.